Den saknade välfärden

Sedd av 74

Ledare. Visst existerar Liza Minnellis ”New York, New York” – men bara för de rika.

Senast ändrad 10:52, 4 Mar 2020
Foto: New York av Socionomen.

“New York, New York” sjöng Liza Minnelli. I min tanke uppenbarade sig glorian över staden som aldrig sover innan jag klivit av planet. Men verkligheten kröp snabbt inpå. Nej, det fanns inga kackerlackor på Broadways paradhotell men med ett rum som saknade plats för resväskan, en dusch där vattenstrålen var så slapp att schampot knappt gick att skölja ur och en TV som dog strax efter jag tryckt på on-knappen, blev vistelsen genast en utmaning.

Hänvisad till ett frukostcafé i anslutning till hotellet morgonen därpå, rullade pengarna snabbt. Strax ute på gatan bevittnade jag en heroinist som hade svårt att stå. Framme vid Times Square kunde jag inte blunda för de sammanbitna, allvarliga ansikten som omedvetna skymtade bakom glada masker. Roade föräldrar fotograferade sina barn som dansade runt med dessa ”glada” utklädda, och slängde då och då en slant i mössan bredvid.

Väl tillbaka vid hotellet några timmar senare mötte mig samma heroinist som jag sett vid frukosten. Nu låg han medvetslös vid en telefonkiosk med luren i handen. Mitt i folkvimlet och ingen reagerade. Var han död? Inte än.

I höst är det presidentval. Vi var många som höjde ögonbrynen då Donald Trump triumferade i förra valutgången. Säga vad man vill, men så här i efterhand kan vi se att Trump har förverkligat många av sina planer. Han har fått ihop en statsbudget, lyckats ena politiker om nytillsatta republikanska domare, ökat USA:s oljeproduktion och snurrat de amerikanska medierna – och därmed demokratin – runt sitt finger.

Samtidigt, i detta nummer, vittnar Socionomens korrespondenter i USA om den saknade välfärden: Människor med allvarliga hjärtproblem har inte råd med läkare, hotet mot miljö och hälsa när miljökrav för amerikanska företag avreglerats och en bostadsmarknad där fattiga slås ut.

Visst existerar Liza Minnellis ”New York, New York” – men bara för de rika. Efter valet i höst lär det inte ske några dramatiska förändringar i välfärdspolitiken. Men vi väntar ändå med spänning på höstens uppföljning av Socionomens reportageteam.

Lena Engelmark 

 

 

   

 

up 268