När verkligheten blir verklig

Sedd av 101

Ledare. Efter söndagsnattens bombdåd har jag fått en djupare förståelse för hur socialsekreterarna kan uppleva våldet.

Senast ändrad 15:46, 21 Jan 2020

”Ner på golvet. Dom skjuter!” Skräcken i min mans vrål avlöser dånet som väcker upp hela Stockholm. Sedan blir det tyst. Jag hör min mans snabba andetag från vardagsrumsgolvet och rusar upp ur sängen. Klockan är strax efter ett på natten. Jag smyger genom hallen och möter min mans blick från golvet. Säkerhetsfönstren som förra ägaren installerat har hindrat tryckvågen och min man är fortfarande i livet. Någorlunda oskadd. Men glasskärvor rasar från forna fönster och blomkrukorna har kastats in i lägenheten. Jag hör folk från gatan. När jag vågar mig ut bland vardagsrummets glassplitter och tittar ut upptäcker jag att jag stirrar rakt in i SVT:s kameralins. Jag får veta att någon placerat en bomb utanför grannens port. Tio meter från vårt vardagsrumsfönster. En bomb som utlöst den kraftigaste detonationen någonsin i Stockholmsområdet.

”Nu har verkligheten kommit till Östermalm” läser jag, min man och mina barn i en dagstidning på måndagen när vi evakuerats. Ett bombdåd har skett i de ”välbärgade” kvarteren i Stockholm och ingen vet varför. Förskolebarn som leker i parken springer hela dagarna mellan olycksadressen och skolan tvärs över gatan. Ytterligare en spärr i samhället har släppt och nu går ingen säker längre, är alla rörande överens om. Verkligheten blir aldrig verklig förrän den kommer nära.

I skrivande stund är det tre dagar sedan bombdådet. Det var meningen att denna ledare skulle handla om hotbilden bland socialsekreterarna runt om i landet. Utgångspunkten skulle vara att Socionomen i detta nummer lyfter blicken och ställer våra politiker till svars: I reportaget med rubriken ”Vad gör politikerna?” vill vi veta vad de gör för att skydda socialsekreterarna.

Efter söndagsnattens händelse har jag fått en djupare förståelse för hur socialsekreterarna kan uppleva våldet på förvaltningarna. Jag förstår mer av familjernas rädsla i utsatta förortsområden. Jag har också fått en vidare insikt i varför flyktingarna väljer att lämna sitt hemland. Nu instämmer även jag i frågan: Vad gör egentligen politikerna?

Lena Engelmark   

 

up 334