Press utifrån skapar ohälsa

Sedd av 147

Ledare. Under Socionomens debatt på Psykoterapimässan och Socionomdagarna i höst reder vi ut oklarheter kring ungas psykiska ohälsa.

Senast ändrad 18:02, 18 Jun 2018

Unga upplever allt oftare psykosomatiska symtom och därför bör vi uppmärksamma de förändrade livsförutsättningar de har idag. Vi måste stärka deras förmåga att hantera tillvaron, var ett av budskapen i ett pressmeddelande från MIND helt nyligen.

Under Socionomens årliga paneldebatt, som äger rum vid höstens Socionom- och Psykoterapidagar, kommer vi fokusera på ungdomar och psykisk ohälsa. Vi fördjupar oss därför just nu i ungdomars livsvillkor och presenterar i detta nummer helt ny forskning om självskadehandlingar där forskaren betonar den sociala situationen som utlösande faktor.

Sommarnovellen Sugardaddy, av författaren Sara Larsson, följer upp på tema ungdom och behandlar ett aktuellt socialt problem. Gymnasietjejen Sofie kommer i kontakt med Mark via en ”förtäckt eskortsajt” på webben och erbjuder honom sällskap för en månadspeng.

I efterföljande reportage samtalar vi med unga om porr som har utvecklats till ett hot mot identitetsutvecklingen. Det krävs inte mer än ett musklick för att laddas upp på en våldsam och kvinnoförnedrande porrsajt. I skolorna är det inte ovanligt att killar tror att de ska närma sig tjejer på det sätt som sajterna visar och att tjejerna i sin tur tror att de måste ställa upp på det här, berättar skolkuratorer. Utbudet på nätet ökar toleransnivån, belöningssystemen triggas och framkallar ett beroende. Ett stort mörkertal unga mår dåligt samtidigt som den sexuella självbilden är viktig för självkänslan och identitetsskapandet.

Det är många olika faktorer som skapar oro bland ungdomar idag. Förra året vid den här tiden pekade MIND på förskjutningen av etableringsåldern i samhället som viktig orsak. Skolans prestationskrav ökar, låglönejobben har försvunnit och tröskeln till egen försörjning och boende har blivit högre. Ungdomarna förväntas dessutom vara vackra och ha ett stort kontaktnät för att nå framgång.

Vilka krav kan vi egentligen ställa på våra ungdomar? Vad mår de bra och utvecklas av? Hur kan vi förhindra att de utvecklar psykisk ohälsa? Hör av dig till mig och berätta vad du vill diskutera på Psykoterapimässans debatt den 25/9 kl. 12:20 och på Socionomdagarnas debatt den 22/11 kl. 15:20. Tillsammans reder vi ut många oklarheter.

Jag och redaktionen önskar dig en härlig sommar!

Lena Engelmark

 

up 1457