Snävt perspektiv på sexhandeln

Sedd av 69

Ledare. Vi missar viktiga samband när vi angriper symtomen och inte orsakerna till trafficking.

Senast ändrad 10:43, 11 Mar 2019
Foto: Illustration: Helena Davidsson Neppelberg för Socionomen.
Könshandelns cirkelförfarande

Sexhandeln kan pågå var som helst. Tiden har passerat när socialtjänsten åkte in till Malmskillnadsgatan i Stockholm och försökte övertala unga tjejer att sluta sälja sin kropp för en fix. Och i och med detta trodde sig ha grepp om problemet.

I dag opererar organiserade ligor och enskilda på nätet, i datingappar, eller kanske som sugardaddies ett stenkast från din dotters skola. 1970-talets mjukporr har ersatts av sexualiserat våld inom den kommersiella pornografin och finns nu bara ett datorklick från ungdomarna. De har klivit in i en cybervärld som föräldrar och lärare sällan har en aning om.

Den transnationella prostitutionen, som beror på fattigdom, blir synlig för våra unga på nätet. Den kräver internationella samarbeten, visar forskare i detta nummer. På sidan 38 berättar Sofia Jonsson om sin nya avhandling som visar sexhandelns komplexa cirkelförfarande. Där efterfrågan styr och där lagar och samarbeten över landsgränser är en möjlig väg att sätta stopp för trafficking.

Däremot bryter vi knappast den kriminella verksamheten genom den direkta utvisning av människohandelsoffer vi nyligen kunnat läsa om i Dagens Nyheter (21/2-19). Förutom det oetiska förfarandet att placera dem i häkte i väntan på avvisning till okänt öde, är det ett snävt perspektiv på problemlösning.  

Processen är ungefär densamma som när synen på tiggeriet förändrades. Under medeltiden rådde i perioder ett slags jämviktsläge i samhället och de fattiga hade alltid allierade. Människor tog hand om varandra. När kapitalismen utvecklades fanns från början inga skyddsnät. Ett annat sätt att tänka uppstod och de fattiga förföljdes och schasades från stad till stad eftersom de inte längre passade in. Studerar vi tiggeriet idag är denna tendens på sina håll fortfarande tydlig. Principen har blivit densamma även för sexhandelns offer när vi nu blundar, kör ut dem och tror att problemet är borta.

Nog har vi väl utvecklat en högre medvetenhet än så?

Lena Engelmark  

up 187